Πρόγραμμα | On-line Διαλέξεις | Νέα                                                                        

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ   ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ  

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Νίκος Τζανάκης   Επίκουρος Καθηγητής

  Δημοσιεύσεις

 

 

M e d L i n e

 

Επισκέπτες από 16 Ιουνίου 2001

 

 

 

Η εκμάθηση και η εφαρμογή των βασικών επιδημιολογικών γνώσεων στην καθημερινή κλινική πρακτική θα μπορούσε να εκληφθεί σαν μια επιπλέον επιβάρυνση στο συνήθως πολύ φορτωμένο πρόγραμμα του γιατρού. Τι μπορεί να περιμένει κανείς σαν επιβράβευση από αυτή την απασχόληση; 

Κατανοώντας την αξιοπιστία ή τις αδυναμίες των κλινικών πληροφοριών που προέρχονται από την καθημερινή εμπειρία και την μελέτη των άρθρων της ιατρικής βιβλιογραφίας, είναι σίγουρο ότι ο σύγχρονος γιατρός αισθάνεται δημιουργική-νοητική ικανοποίηση και ασφάλεια να αποφασίσει ποιες από όλες τις πληροφορίες που τον κατακλύζουν είναι αξιοποιήσιμες στην άσκηση της κλινικής πρακτικής. 

Η εκμάθηση των βασικών αρχών της κλινικής επιδημιολογίας θα μας κάνει ικανότερους κριτές, συζητητές και ερευνητές των καθημερινών κλινικών παρατηρήσεων. Η επιδημιολογική γνώση θα συμβάλλει αποφασιστικά στην σωστή εφαρμογή της κλινικής πρακτικής αφού θα συστηματοποιήσει την σκέψη και θα αυξήσει την ικανότητα κατανόησης των πολύπλοκων κλινικών μελετών που παράγονται σήμερα. Τέλος, η κλινική επιδημιολογία είναι σίγουρο ότι θα μας κάνει ικανότερους να ξεχωρίζουμε ποιους προγνωστικούς, θεραπευτικούς και άλλους δείκτες υγείας μπορούμε ή δεν μπορούμε να επηρεάσουμε σε όφελος των ασθενών μας. 

Για αυτό εμείς πιστεύουμε ότι η εκμάθηση βασικών αρχών της κλινικής επιδημιολογίας σήμερα είναι άκρως ανταποδοτική και θα πρέπει να επιδιώκεται από κάθε γιατρό.

 

Αποτελέσματα εξετάσεων        Go

Μαθήματα Παθολογίας ΙΙ

 

Επαγγελματικά νοσήματα: 1. Παρουσίαση - Text File
ΧΑΠ: 1. GOLD article - 2. Παρουσίαση 1 - 3. Παρουσίαση 2
   
Μαθήματα Επιδημιολογίας

PDF files

1. Εισαγωγή, 2. Abnormality, 3. Diagnostic, 4. Frequencies, 5. Risk studies, 6. Prognosis

7. Κλινικές δοκιμές: Διάλεξη 1 - Διάλεξη 2 - Διάλεξη 3 8.Prevention 9. Ισχύς μελετών 10. Studying Cases